erich-ardy

Beszélgetés két neves pontyhorgásszal; Ardy Veltkamp-pal és Erich Unger-rel

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A 2010-es Pontyshow-n alkalmunk volt beszélgetni egy kicsit két neves pontyhorgásszal, Ardy Veltkamppal és Erich Unger-rel, ennek kivonatát olvashatjátok az alábbiakban.

Carpinfo: Köszöntünk benneteket itt a Pontyshown, hogy érzitek magatokat Magyarországon?

Ardy: Remekül, nagyon szeretünk idejönni, szuper a show, és nem utolsósorban gyönyörűek a lányok (Itt nagyot mosolyog és kacsint – a szerkesztő).

Carpinfo: Ardy, sok kérdés izgatja a magyar pontyhorgászok fantáziáját, ebből az egyik kifejezetten a nagyhal horgászatra vonatkozik. Te hogyan próbálsz szelektálni?

Ardy: A kérdés nagyon érdekes. Ami talán a legfontosabb, hogy sok esetben éppen a horgász az, aki elriasztja a nagy halat az etetéséről, hiszen ezek a nagyobb, öregebb példányok rafináltak, és óvatosak. Víz alatti felvételek is bizonyítják, hogy az etetésre először a kisebb halak érkeznek meg, és ők hívják fel a többiek figyelmét. Elsőként nagy valószínűséggel egy ilyen halat fogunk megakasztani. Ez a víz alatti esemény pedig azonnal elriasztja az arra járó nagy halat, méghozzá hosszú időre. Nos éppen ezért én azt teszem, hogy amikor hosszabb túrára megyek, akkor az első 2 napban csak etetem a legjobbnak tűnő 3-4 helyet, és vagy egyáltalán nem horgászok, vagy pedig teljesen máshova teszem a szereléket. Ez alatt az idő alatt a nagyobb példányok is rátalálnak az etetésre, veszítenek gyanakvásukból, hiszen nincsenek ott a kifeszített damilok, melyek elriaszthatják őket. Ezzel megnő az esélye, hogy nagyobb ponty vegye fel a csalimat. Ez a taktika működni szokott.

Carpinfo: Csali méret tekintetében, sokan mondják, hogy kisebb bojli, nagyobb hal, te hogy látod ezt?

Ardy: egyet értek vele. Magam is kisebb, 14, ill. 16 mm-es bojlikkal csalizok a legtöbb esetben. Ez alól kivétel, ha nagy mennyiségű fehér hal van a vízben. Ilyenkor indokolt a nagyobb csali használata. Azonban a legtöbbször elég egyetlen szem kisebb, akár lebegő bojli, éppen csak a fenék felett lebegve. A csali felkínálásában pedig lényeges, hogy az minél természetesebb hatást keltsen a vízben.

Carpinfo: Mit javasolsz az etetésre vonatkozóan?

Ardy: Előtérbe helyezem az apró magvakat. Morzsolt kukoricát, és leginkább a kendermagot, de a morzsolt földimogyoró is remek csalogató szer. Ezen kívül nagyobb területen, de kisebb mennyiségben szórok a vízbe különböző méretű bojlikat.

Carpinfo: Van egy biztos, bevált végszereléked, amit előnyben részesítesz?

Ardy: Nem mondanám. Mindig az adott vízterület sajátosságain múlik, hogy milyen szereléket használok.

Carpinfo: Mi a tipped a kavicsbánya tavakra?

Ardy: Mindenképpen egy rövidebb, 8-10 cm-es előke, 4-es vagy 6-os méretű horoggal, zsugorcsővel megkötve, esetleg chod rigként elkészítve. A chod rig szerintem egy nagyon fogós szerelék, sokat használom, természetesen lebegő csalival. Otthon, Hollandiában pedig gyakran csak 8-as méretű horgot kötök fel.

Carpinfo: Amikor új, eddig ismeretlen vízre mész, hogy kezdesz hozzá a horgászathoz?

Ardy: Megfigyelem, milyen technikát használnak a helyiek, és az ellenkezőjét próbálom csinálni. Amennyiben inkább messzebb horgásznak, akkor én közelebb próbálkozok és így fordítva is. Ezt javasolom mindenkinek. Figyeljük meg, hogy a többiek mit erőltetnek, és próbáljunk újítani. Ez vezethet a sikerhez.

Carpinfo: Ardy, van valami új dolog idén a horgászfelszereléseid között?

Ardy: Igen, van. Sikerült beszereznem egy víz alá látó kamerát, amely remek dolog. Idén a franciaországi Madine tavon például több, szép halat köszönhettem ennek az eszköznek. A radarral megtalált helyen nem volt kapásom, ezért „benéztem” a víz alá. Így vettem észre, hogy a meghorgászott részen 2-3 cm-es fű van a vízfenéken, és ezt sajnos a radar nem mutatta ki. Pár méterrel arrébb a kamera segítségével találtam egy tiszta, fűtől mentes, kemény részt. Innen pedig már sikerült halakat fognom.

Carpinfo: Erich, úgy hallottuk, hogy a Balatonon is horgászol. Igaz ez?

Erich: Igen, igaz. A Balaton véleményem szerint nemhogy Európa, de az egész világ legjobb vize pontyhorgászat tekintetében.

Carpinfo: Erich, hogyan találtad meg a horgászhelyeidet a Balatonon?

Erich: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Balatontól mindössze 1,5 órányi autóútra lakom. 5 évig gyakorlatilag azt csináltam, hogy halradarral és egy tömködő csővel – mellyel az aljzatot vizsgáltam – csak a helyeket kerestem. Minden alkalommal hosszú órákon keresztül kutattam a víz fenekét. Amikor eljött a horgászat ideje, akkor már nem zavartam a vizet, hiszen GPS segítségével elmentettem a meghorgászandó helyek koordinátáit. Ennek meglett az eredménye. Idén májusban remek túrát töltöttem a Balaton partján. Gyönyörű pontyokat fogtam, egészen 29 kilós súlyig. Jövőre Ardy is csatlakozik hozzám a magyar tenger partján és közösen fogunk horgászni.

Carpinfo: Erich, mende-mondák terjednek balatoni óriáspontyokról, te mit tudsz erről?

Erich: Láttam a fényképeit egy 43 kilós pontynak, melyet a Balatonon fogtak. Ezt a halat sajnos eladták később egy franciaországi tónak… Emellett legalább még egy 40 kiló feletti Balatonból fogott pontyról hallottam. Biztos vagyok benne, hogy több hasonló méretű ponty úszkál még a vízben.

Carpinfo: Ardy, ezek szerint jövőre Magyarországon is fogsz horgászni, emellett merre felé eredsz még a pontyok nyomába?

Ardy: Igen, nagyon várom már a balatoni horgászatot. Emellett jövő hónapban Dél – Afrikába utazok. Csodálatos hely. Jövőre ellátogatok még Romániába is. Visszatérek egyik kedvenc vizemre, a Raduta tározóra.

Carpinfo: Uraim, köszönjük szépen a beszélgetést, és sok sikert a következő esztendőre!

Ardy: Mi köszönjük, és üdvözlet a Carpinfo olvasóinak!

                                         erich-ardy

 

Szekeres Győző

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.