a legszebb

A tolnai dombok között…

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

a legszebbMinden évben egyszer megpróbálok eljutni egy olyan vízre, amelyen korábban még nem jártam. Idén úgy döntöttem, hogy a Miszlai – tó lesz ez a helyszín.

A tóról annyit érdemes tudni, hogy festői környezetben, erdőkkel borított dombok ölelésében fekszik Tolna megye északi részén, Simontornya közelében. Egy patakmeder elárasztásával hozták létre 30 évvel ezelőtt, a meghorgászható vízfelület pedig összesen 6 hektár. A halállományát tekintve a fő halfaj a ponty, melyből a tórekord jelenleg 21 kg feletti. Ezen kívül jelentős mennyiségű süllő, illetve csuka található a vízben, valamint említésre érdemes még a compóállomány. A tavon összesen 5 db foglalható horgászhely van, melyből egy a gáton helyezkedik el, a többi pedig stéges horgászhely.

horgszhelyem

Horgászhelyem

Én előzetesen az akadó nevű horgászhelyet foglaltam le, mely a tó keleti partján lévő egyetlen horgászállás. Választásom azért erre esett, mert innen mind a sekélyebb nádszéli, mind pedig a tó közepe felé eső mélyebb részek meghorgászhatóak, valamint a táborverésre szolgáló hely a domb oldalában, fák árnyékában található, ez pedig nem mellékes szempont egy nyári horgászat esetén.

 Erre a horgászatra a NUTRABAITS Pineapple-Banana (ananász-banán), Trigga-N-Butyric-Pineapple (Trigga-vajsav-ananász) gyári bojlikkal készültem, valamint korábbról volt még nálam a NUTRABAITS Trigga Ice és a G-Force gyári bojlikból is.

 Pénteken csak este 7 óra körül sikerült végezni a sátorállítással, bójázással, szereléssel, etetéssel. Tamás barátom választása alapján a nádszéli területet horgászta meg, míg én a tó közepén alakítottam ki az etetéseimet, melyek a gyors siker érdekében ezúttal rövidebb idő alatt oldódó halibut pelletből, és némi bojliból álltak.

leszll az este

Leszáll az este

Az utazástól, az órákig tartó pakolástól, készülődéstől fáradtan, már 9 óra körül álomra hajtottuk fejünket. Az első éjszaka csendben telt, nyugodtan aludhattunk. Nekem sikerült a hálózsákomat otthon felejtenem, és emiatt bizony hajnalban vacogtak a fogaim, hiszen a nyugati fekvésű domboldalon, a fák között a hőmérő higanyszála igen mélyre süllyedt a kora reggeli órákban. Meg is fogadtam, hogy most már tényleg listát fogok készíteni magamnak, melyet minden egyes túrára való készülődés közben ellenőrizni fogok. Ezt a megoldást mindenkinek csak javasolni tudom, velem ugyanis szinte még sosem fordult elő, hogy ne felejtettem volna valamit otthon annak ellenére, hogy gyakorlatilag az egész pincénket magammal hurcolom minden egyes alakalommal…

alkalmi horgsztrsak

Alkalmi horgásztársak

Szombat reggel 7 órakor a társam szavára ébredtem, aki halat fárasztott. Kíváncsian indultam a stégre, ahol már folyt az akció. Mint kiderült, egy „kantáros” halat akasztott meg. Egy elővigyázatlan horgász felszerelése sajnos rabul ejtette a halat, és ebbe a szerelésbe akadt bele a társam horga. Meglehetősen jól összegubancolódott a két szerelék, így néhány perc után egy 9 kiló körüli tükörpontyot sikerült megszákolni. Nagy szerencséje a halnak, hogy kifogtuk, hiszen egy közel 1 m hosszú leadcore-t volt kénytelen magával cipelni, rajta egy 80 gramm súlyú belső vezetésű ólommal. Mindig elszomorít, amikor ilyesmivel szembesülök.

Érthetetlen az ilyen dolog, pláne manapság, amikor már kifejezetten „halbarát”, illetve halak számára biztonságos végszerelékeket lehet könnyedén készíteni, vagy akár készen vásárolni. Jó lenne, ha minden horgász szem előtt tartaná a halak biztonságát a szerelékek elkészítésekor, hiszen egy leszakadt fix szerelék könnyedén akár a hal pusztulásához is vezethet.Megszabadítottuk a kifáradt tükörpontyot a horgoktól, lekezeltük a sebeit, majd szabadjára engedtük. Néhány perc múlva barátom a nád mellől zsákmányolt még egy kisebb pontyot majd visszavonultunk az árnyékba, hiszen gyorsan melegedett az idő.

hember kellk

Hóember kellék

A reggeli csalifrissítésnél az egyik botra feltettem a még hetekkel ezelőtt bedippelt Trigga Ice bojliból egyet, és fölé raktam egy lebegő bojlit az NUTRABAITS ananász-banán golyóból. Mint kiderült, ez a hóember összeállítás hozta meg a sikert, hiszen végül ez adta az összes 10 kg feletti halat. Elsőként délben, a legnagyobb melegben „füstölt el” – szinte szó szerint – a fent említett csalikkal szerelt bot. Mire a stégre értem a hal már vagy 20 m zsinórt elvitt az orsóról. A csónakból történő fárasztás végén egy igazán gyönyörű 11,5 kiló súlyú nyurgapontyot sikerült szákolnom. Nagyon örültem a ritka szép példánynak.

a legszebb

A legszebb

Ugyanezzel a bottal este 9 órakor pedig egy 10,05 kg-os tükörpontyot is fogtam. Gondoltam is, hogy ez aztán a bojlizás, hiszen az első 24 órában mindössze 2 db halat sikerült fognom, viszont mindkét hal meghaladta a 10 kilogrammot. Ez az a horgászat, amit én igazán szeretek. Kevés kapás, de testesebb halak. Számomra ez jelenti a bojlizás esszenciáját. (Na meg persze a „nagy szemű” megfogása…)

esti tzes

Esti tízes

Vasárnap kora reggel barátomnak haza kellet mennie, így egyedül folytattam a horgászatot. Tamásnak még közvetlenül indulás előtt sikerült bojlival fognia egy nagyon szép compót. Örültünk ennek a halnak is, hiszen különlegességet jelentett a megfogása.

a halak doktora-1

A halak doktora

Este beindultak a kapások. Hétfő reggelig 5 halat fogtam, melyek közül az utolsó 11,85 kg-os súlyával a túra legnagyobb halának bizonyult. Ez a hal is a már korábban említett NUTRABAITS hóember csalira éhezett meg.

az utols

Az utolsó

Összességében remekül éreztem magam a 2 és fél napos horgászat során, 3 db 10 kg feletti pontyot sikerült fognom és valóban gyönyörű, vadregényes vidéken jártam. Hiszen lássuk be, manapság nem minden tó partján találkozhat az ember olyan alkalmi horgásztársakkal, mint dámszarvasok (akár a tábor közvetlen közelében), mocsári teknősök, mezei nyulak, vagy esetleg réti héják.

cr

C&R

Aki szereti az ilyen élményeket, és a viszonylag nomád, zavartalan horgászatot, annak örömmel ajánlom a Miszlai – tavat. Én minden valószínűség szerint még visszatérek ide, mert érdemes.

 

Írta: Szekeres Győző

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.